Lajkujte nás na Facebooku

Súvisiace články

11 komentárov

  1. 1

    Gustáv Botur

    Som majiteľom Renault Grand Modus r.v. 2011, 1,2 55kW 1 rok. Som s ním veľmi spokojný. Auto je spoľahlivé, výkonovo postačujúce (ak sa nepotrebujete pred ostatnými predvádzať), úsporné, tiché, komfortne odpružené a mimoriadne pohodlné. Sedí sa v ňom lepšie, ako v Octavii – subj. dojem: výška, rozhľad a miesto na nohy. Predtým som vlastnil Fabiu Combi 1,4i, kt. mala o trošku lepšie dielenské spracovanie (palubná doska), lepší krútivý moment motora a prevodovku – presnosť radenia, ale po najazdení(asi 9000km) Modus radí rýchlosti pomerne slušne. Počas tuhých mrazov tohoročnej zimy mi zamrzlo palivo, čo systém signalizoval ako problém s olejom-auto sa nedá naštartovať. Po zohriatí auta v garáži a doliatí Velfobinu do benzínu bolo všetko v poriadku. Okrem pohodlia a úspornosti Modusu je najväčším tromfom tohoto auta variabilnosť interiéru: po sklopení sedačiek v ňom odveziete kopu vecí a v prázdnom aute sa dá dokonca núdzovo prespať. Počul som, že Renault ide toto auto vypustiť so svojho sortimentu (kvôli nízkej predajnosti), čo je podľa mňa škoda, pretože Grand Modus je elegantný pracant, ktorý veľa nepýta a je spoľahlivý. Motor 1,2 16V sa Francúzom naozaj vydaril – dynamika versus spotreba. Oproti konkurenci a vo výbave ktorou auto disponuje (Night- Day), je aj jeho cena veľmi priaznivá. Prakticky orientovaným ľuďom toto auto jednoznačne odporúčam.

    Odpovedať
  2. 2

    kangoo14

    K výmene žiaroviek, chcem podotknút, že nie je nevyhnutné odmontovanie nárazníka, v Moduse sa menia žiarovky H7 – stretávacie svetla. H1, ďiaľkové svetlá. (H4 som tam nikde nevidel:-) Postup je následovný, pri výmene H7 je potrebné odstrojiť 2x kryt za kapotou, potrebné povoliť štyri skrutky na vrchnej časti krytu a 6 skrutiek na spodnej časti krytu. Následne je prístup k žiarovkam dostatočný. Obrysové žiarovky sa menia nasledovným postupom: Otvoríť kapotu pri každom zo svetiel je na nárazníku výčnelok, ten je potrebné odistiť. Povoliť plastové skrutky na vrchnej časti nárazníka, tak aby odomkli vrchnú časť nárazníka zo znakom Diamantu:-). Pokiaľ si dobre pamatám, tak o pol otáčky. Následne stači trošku odtiahnuť vrchnú časť nárazníka a v pohode vymeniť obrysové žiarovky. (Modus 1,2 16V 2006 Dynamique 85.000 km)

    Odpovedať
    1. 2.1

      Majo

      Riadne zložité, v servise mi vždy dali dole nárazník a aj známy mi povedal, že ej to jednoduchšie ako takto, lebo je oveľa lepšá prístup. Tak neviem, každopádne to nie je nič moc prístup.

      Odpovedať
  3. 3

    Jožo

    Mám R. Grand Modus 1,5 dCi, 85 k, LS Cinetic, r.v. 2009, 55000 km. Menil som si už viackrát H7 a podarilo sa mi to vždy bez akejkoľvek demontáže krytov za chvíľku. Iba som dal dolu gumovú krytku, potom vytiahol konektor zo žiarovky, odistil pružinu a vybral žiarovku. Možná máte prístup vo svojich autách iný ako ja, neviem. Mne sa to darí pravidelne bez akýchkoľvek problémov a týmto postupom. H7 dávam s ÚV filtrom ako je doporučené v manuály, aby sa teplom nepoškodili polymérové sklá svetlometov.

    Odpovedať
    1. 3.1

      Dedo Alojz

      Modus 1,2 16V pouzivam od 3/2007.
      Prekonat dopad financneho zdierania majitelov aut s predmetnym problemom vymena tazkopristupnych ziaroviek prednych svetlometov bolo pomerne narocne.
      Treba si uvedomit ze nejde len o ziarovky tj material,pracu v servise,spotrebu,zamorovanie zivotneho prostredia,financne narocne plastove paraboly svetlometov,ktore v letnych horucavach dostavaju riadne zabrat nezmyselnym dennym svietenim no a zakratko ich potrebnu repasiu ci vymenu pretoze cez STK neprejdete.
      Ak ste poskodenu ziarovku pri cestnej kontrole nemohli vymenit-pokuta.
      V tomto pripade dojili policajti v daka tomu ze importer mohol na nas trh dodavat vozidla, ktore nezodpovedali nasim zakonom tj prislusnej vyhlaske.(moznost vymeny nefunkcnej ziarovky na ceste)
      Po novom zase doja odtahovky verzus policajti.
      Podla novej vyhlasky (r.2012)nahradnu ziarovku uz nepotrebujete – zato vas caka odtiahnutie vozidla (cez den) ako technicky nesposobileho-odpoved prislusneho hovorcu pre styk s verejnostou za odbor dopravnej policie.
      Dalsim dojicom vyrobca ziaroviek napriklad Osram.Vyrobny katalog jasne udava prevadzkove parametre max.napatie 13,2 V pri tomto napati je uz deklarovana znizena zivotnost 12V/55W ziarovky o 30%.
      Kazdy si moze velmi rychlo spocitat aka zivotnost ziarovky je pri skutocnom svorkovom napati patice ziarovky 14,5V a nielen u Modusu.
      Ten isty Osram ale pre nakladnu prepravu vyraba upravene ziarovky,ktore su stavane na zvysene svorkove napatie.
      Tuto malu pripomienku som si dovolil napisat pre zamyslenie o com to tu vsetko je.

      Ako som to vyriesil ja:
      U vyrobcu renault som zabezpecil moznost domontovat led denne osvetlenie.
      V svetlometoch som vymenil H7 za H7 s dlhou zivotnostou typ Osram 64210L takze cca 2 roky jazdim bez problemov a hlavne svetla mi svietia vtedy ked potrebujem tj v noci respektive za znizenej viditelnosti.

      Len pre informaciu podla prislusnej vyhlasky mozete tuto upravu urobit iba na zaklade suhlasu od vyrobcu vozidla.V sucastnosti Vam to urobi kazdy servis Renoltu s prislusnym certifikatom co donedavna nebolo mozne.Vsade inde na montaz a pouzivanie stacila homologizacia EU certifikat vyrobcu denneho led osvetlenia.(nie vyrobcu vozidla)
      U nas to samozrejme niekto osetril umyselne v zakone.
      Ved taketo led osvetlenie s prikonom cca 7W mohlo sposobit poziar vozidla skor ako 55w H7
      co poviete?
      Dufam ze peripetie okolo denneho svietenia su uz za nami

      Odpovedať
  4. 4

    michal barak

    Žiarovky vymeniť na pravej strane problém nie je aj keď treba menšiu ruku. Na ľavej stačí vybrať akulmulátor a rozobrať plastovú skrinku okolo akumulátora, ktorá je tam hádam len na ozdobu. Parkovacie žiarovky sú prístupné po vytiahnutí umelohmotnej pásky ktorá sa skrýva pod gumeným tesnením prednej kapoty a to na každej strane. Tým sa odmonutuje predná mriežka masky chladiča a žiarovka je prístupná. Žiaľ žiadny návod v knihe užívania vozidla tam nie.

    Odpovedať
  5. 5

    vlado

    mam Modus Grand z roku 2009, momentalne mam 170000km, jazdim dennodenne, a take dobre auto som zatial nemal :). Len bezna udrzba, iba raz mi opravovali nejake domceky, lebo mi pri prejazde spiacimi policajtami vzdy nieco velmi buchlo v oblasti prednych kolies – oprava do 100 EUR. Teraz sa chystam vymenit predne tllmice a loziska, lebo uz je to pri jazde citit a dufam ze mi toto auto este velmi dlho vydrzi, lebo som zatial nenasiel vyhovujuceho nastupcu. Co sa tyka ziaroviek, tak vybratie ziarovky z krabicky mi trva dlhsie ako vymena, je to velmi pristupne, len sa da dole gumena krytka, vyhackne ziarovka a je to.

    Odpovedať
    1. 5.1

      roman

      A aký máš motor?

      Odpovedať
      1. 5.1.1

        vlado

        1,2 16V 55kW

  6. 6

    miso1

    Ahojte, Dnes som prvy krat menil ziarovku. Original v stretavacich svetlach vydrzali 7 rokov. Kupil som to iste, co tam bolo. Osram s UV filtrom. Vymena bola jednoducha, nic nebolo treba demontovat. Motor mam 1.2 16V

    Odpovedať
  7. 7

    miro

    Preco tu nedate video ako je to jednoduche vymena ziarovky ked sa nemusi nic alebo ziadna demontaz

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.