Lajkujte nás na Facebooku

Súvisiace články

24 komentárov

  1. 1

    Lukas Krajcik

    Odvsadial sa dopucuvam , ze denne svietenie musi byt aj v technicaku, a ze musi byt presne schvalene na moj typ auta a podobne veci aj od policajtou, zaujimalo by ma ako je to naozaj dakujem za odpoved
    prosim zaslite mi ju na mail puma218@seznam.cz dakujem

    Odpovedať
    1. 1.1

      Anonym

      nic netreba mat napisane v TP, staci to mat odborne namontovane tak ako je hore nakreslene, mat schvaleny doklad o svetle a o odbornej montazi zo servisu a ako sa aj v clanku pise najlepsie je mat STK po termine namontovania a z nicoho nemusis mat obavy

      Odpovedať
      1. 1.1.1

        djmajk

        o odbornej montaži nemusim mat doklad to je blbost čo tu pišete treba si prečitat zakonik a nezavadzat ludi ist do servisu ked je to jednoducha montaž.

      2. Miňo

        Pod odbornou montážou sa rozumie montáž, ktorú vykonáva odborne zdatná osoba. Ak budú LED svetlá nemontované zle, zodpovedá ona. Alebo chceš povedať, že kaderníčka si tie svetlá namontuje sama?

  2. 2

    dano

    kam namontovat plusko z denneho svetla na fabiu 2 ? od alternatora mi to nejde ako by malo inak pracuje dobre len nerozsvieti samo ked naštartujem ale musim zaapnut a vypnut stretavacie svetla potom uz normalne kym nevypnem motor

    Odpovedať
  3. 3

    Roman

    Zdravim, chcem sa opytat, ci je legalne namontovat denne svetla do existujucich stretavacich svetlometov. Konkretne, mam Duster, cele svetla su zvonku prekryte cirym plastom a vo vnutri je kopec miesta. Teda, je to v poriadku, ak clovek otvori a domontuje svetla to originalnych, typovo schvalenych svetiel? Mozu mat voci tomu vyhrady policajti, pri STK…? – ze som nejako porusil originalne svetlo?
    Druha otazka: kupil som LED denne svetla, ktore namiesto automatickeho vypnutia, zmenia farbu na tlmenu oranzovu (ako blinker). Maju oznacenie E4 aj RL. Moze byt?
    Dakujem za odpovede, Roman

    Odpovedať
    1. 3.1

      MJ

      Určite domontovať denné svietenie do originál schváleného svetla nejde-nie je povolené. Svetlá podliehajú typovému schváleniu, ktoré sa musí dodržiavať aj v reálnej prevádzke, teda musia byť neporušené. E4 a RL je OK, ale po vypnutí musia zhasnúť, oranžová farba je vyhradená len blinkrom.

      Odpovedať
      1. 3.1.1

        Roman

        Dakujem pekne za odpoved.
        Zdalo sa mi, ze by som nemusel rezat do mriezky ci naraznika, ked je tam dost miesta a bolo by to aj efektne aj anjlepsie splnalo poziadavky rozmerov. Ale dobre, ze ste ma vyviedli z omylu.
        A ta oranzova je ako maju americke auta, ze pri zasvietenych svetlach svietia tlmene aj blinkre. No nic, nie sme v amerike…
        Vdaka este raz.

  4. 4

    Iveta

    Dobrý den .. ja by som sa chcela spýtať či led denne svietidla sa možu namotnovať na akékoľvek auto len musí byť označene RL a E4 a bude ok ? mám staršie auto daewo nubiru.dakujem

    Odpovedať
    1. 4.1

      laky

      áno môžete si ich namontovať..musia ale spĺňať všetky predpisy…správne umiestnenie, spomínanú homologizáciu a správne zapojenie..

      Odpovedať
  5. 5

    Jojo

    Dobry večer chcel by som sa spytat či je legalne namontovat led asik do svetlometov a použivat to aj z dennym svietenim.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedať
    1. 5.1

      jurant

      Nie je, kedze nema LR, E, a nema absolutne co robit na prednom osvetleni vozidla.

      Odpovedať
  6. 6

    Frso

    Dobryyy, ja sa chcem opytat, ci moze byt, led denne svietenie, umiestnene aj sikmo, nie vodorovne. Dakujem

    Odpovedať
  7. 7

    Edgar

    Co sa mysli pod „schvaleny doklad o svetle“? Ved oznacenie RL a E nie je vsetko cim sa zisti ze su homologizovane (a teda schvalene)? Zapisane v TP to teda naozaj nemusi byt a ak si ich namontujem tak za to zodpovedam ja v pripade chyby. Spravne rozumiem? Dakujem.

    Odpovedať
  8. 8

    Milanista

    Dobry den, mozu mat aj oznacenie DRL?

    Odpovedať
  9. 9

    Miloslav

    Dobrý deň. Dnes ma zastavila policajná hliadka a oznámila my že denné svietenie musím mať zapísané do TP vozidla a schválené od výrobcu vozidla, musím dodať že som sám namontoval a presne dodržal vzdialenosti (denné svetlá majú označenie E4 0087 RL00 a na pravej strany je DRL). Moja otázka znie či mala policajná hliadka pravdu, ďakujem za odpoveď.

    Odpovedať
    1. 9.1

      Anonym

      Nie. Netreba mat nič zapísané v TP. Ani žiadne schválenie od výrobcu. Ak sú uvedené homologizačnom znaky na svetlách a majú umiestnenie v medziach zákona je to v poriadku a v prípade pokuty nič neplatíte, jej požadované je protizákonne a sťažujete sa.

      Odpovedať
  10. 10

    Paľo

    Pri zapnutom dennom svietení mi na aute nesvietia zadné obrysové svetlá a osvetlenie ŠPZ,
    tak ako to ukladá vyhláška.Ako je to zo svietením zadných obrysovích svetiel na karavane?
    Dopravná hliadaka mi tvrdila,že na prípojnom vozidle musia svietiť a preto pri ťahaní karavanu,alebo iného prípojného vozidla musím svietiť stretávacími svetlami.
    Ako to vlastne má fungovať.

    Odpovedať
    1. 10.1

      Hondár

      Už pred 40-timi aj viac rokmi bola povinnosť VŽDY pri ťahaní prívesu svietiť stretávacími svetlami aj za nezníženej viditeľnosti. Kedysi keď nebolo povinnosťou svietiť za nezníženej viditeľnosti (v ére Moskvičov, Wartburgov, Trabantov či stodvacín) za DŇA SVIETILI LEN VOZIDLÁ ŤAHAJÚCE PRÍPOJNÉ VOZIDLO – príves karavan a pod. Takže nechápem, prečo sa takúto vec pýtaš tento predpis platí viac ako 50 rokov! Na tvojom mieste by som radšej uvažoval nad odovzdaním VP na DI PZ 🙁
      A k tomu dokladu o odbornej montáži: Ak je zariadenie homologizované, funguje tak ako má (zapína a vypína automaticky kedy má) a je umiestnené tam kde má byť (viď obrázok vyššie) žiadne hliadka nemá dôvod tento doklad vyžadovať. To policajti (oprávnene) riešia len pri kadejakých „kolotočárskych tuzerov“, čo si intertiérové LED pásy nalepia priamo na nárazník a ovládajú ich „skrytým“ vypínačom v interiéri – tým by mali hneď brať techničáky + zasadiť mastnučkú pokutu.

      Odpovedať
  11. 11

    Paľo

    Karavan už ťahávam už od roku 1979,čiže aj za éry moskvičov,žiguliakov a pod,ale keď nebolo povinné svietenie cez deň,tak sme nesvietili aj keď sme ťahali karavan.Som dlhoročným členom karavanklubu a preto viem o čom píšem.

    Odpovedať
  12. 12

    Ernest

    Zdravím, po dlhom rozhodovaní som sa nakoniec rozhodol dať denne svietenie na moje auto, keďže sa stávalo hlavne manželke, že zabúdala niekedy na svetlá. Nakoniec som vybral tieto http:denne-svietenie . Som spokojný dobre to vyzerá na aute a svietivosť je aj veľmi vysoká, takže len odporúčam.

    Odpovedať
  13. 13

    Martin

    Hondárovi : Mal by si si preštudovať pravidlá cestnej premávky .Paľo má pravdu . Prvý krát počujem , že pri pripojenom vozíku alebo inom prípojnom vozidle sa musí svietiť . A tiež by si sa mal krotiť vo výrazoch keď tomu nerozumieš alebo sa radšej nezapájaj do debaty . Pri zapnutom dennom svietení nemôžu svietiť žiadne iné svetlá a musia byť vypnuté automaticky keď sa zapnú stretávacie alebo obrysové . Celé toto divadlo okolo denného svietenia by som po vzore Rakúska zrušil . Pretože zistili ,že to nemá vôbec žiaden vplyv na nehodovosť a svietením sa zvýšila spotreba pohonných látok v priemere o 0,5 l /100 km a veľa vodičov zabúdalo na to ,že si má tie svetlá prepnúť pri zníženej viditeľnosti na stretávacie aby bol viditeľný aj zozadu.

    Odpovedať
  14. 14

    Peter

    Ako policajt vie, či si bol na STK pred, alebo po montáži. Montáž si môžeš urobiť aj sám.

    Odpovedať
  15. 15

    Ivan

    Ahojte, prosim Vas skusal niekto pripojit LED smerovky a LED zadne svetla aky maximalny odpor zabezpeci , aby nevypisovalo chybu ziaroviek, nechcem byt ako ovca , co si tam kupi 21W odpor… uvedte aky typ auta mate. Vopred Dakujem

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.