Lajkujte nás na Facebooku

Súvisiace články

16 komentárov

  1. 1

    miki

    Dobrý článok, mám však jednu otázku:
    Ak šofér ignorant odstaví auto na úseku komunikácie (v meste), na ktorom nie je žiadne dopravné značenie a vytvára prekážku v cestnej premávke, kto ho môže prísť pokutovať, príp. odtiahnuť? Mestská alebo Dopravná polícia? (vychádzam z reálnej situácie, ktorú zažívam pravidelne, dispečing mestskej polície mi tvrdí, že to majú na starosti štátni policajti, štátni policajti tvrdia že to majú robiť mestskí policajti).
    Kto má pravdu?
    Ďakujem.

    Odpovedať
  2. 2

    Cudzinec

    Moze ma mestsky policajt pokutovat na Kopcianskej ulici v Bratislave na hranici s Rakuskom? Je tam cez hranicu z Rakuskej strany zakaz vjazdu. Mestsky policajti tam kazdy den stoja, niekedy aj dve auta naraz a chytaju tych, co presli z Rakuska cez zakaz vjazdu na Slovensko a davaju im 60 Eurove pokuty. Ved je to mimo uzemia Bratislavy a mestsky policajti by si mali plnit povinosti najma v Bratislave a nie na hranici s Rakuskom. Zda sa mi, ze si tymto sposobom nelegalne privyrabaju.

    Odpovedať
    1. 2.1

      Anonym

      Toto by mali robit len statny , mestsky maju riesit len staticke priestupky , ked stojis v zakaze a podobne … nemali by odstavovat auta uz vobec … tod moj nazor

      Odpovedať
      1. 2.1.1

        Patrik

        Mozu to riesit aj statni a aj mestski policajti. Nakolko bolo porusene zakazove dopravne znacenie, pokutu mozete dostat od oboch policii.Co sa tyka slangu statika a dynamika, nie je to najvhodnejsie oznacenie, lebo inych zavadza, i ked sami sme ho pouzivali v sluzbe ale v trochu inom podani. A dynamika z tohto pohladu to je, nakolko vozidlo spacha priestupok svojim pohybom, teda dynamikou, ci myslis tym ze znacka stoji-neprenosna-tak statikou? Nie, lebo mestski policajti mozu riesit aj mnohe priestupky, ktore su upravene vseobecnou upravou cestnej premavky, teda zakonom c.8/2009 v sulade s vykonavacou vyhlaskou c.9.
        Okrem ineho clanok je napisany komplet zle, nie len z hladiska pravneho a uvádza do omylu, ale aj prakticko-procesneho. Clanok sa odvolava na jeden, dva zakony a vykonavacie vyhlasky, odporucil by som amaterovi co to pisal, sa na buduce obratit radsej na pravnika ak chce zaposobit..teda na Dopravneho pravnika. Nakolko su zakony lex generalis ktory citoval, teda zakony c.8/2009 Z.z., zakony c.564/1991 Zb. a zakon c.372/1990 Zb. ktorym sa riadia primarne mestski policajti. Potom je to mnozstvo dalsich zakonov-lex specialis, ktore im umoznuju riesit priestupky, napr. zakon o cestnej doprave umoznuje mestskej policii riesit to, co nemozu ani statni policajti, kontrolovat licencie, karty vodicov a ine dokumenty ktore pri sebe musia mat vozidla TAXI sluzby. Taxameter a pod. ale zase pripomeniem ze je rozdiel medzi zmluvnou dopravou a taxi sluzbou, aby sa tu niekto nenachytal.. Uz len za pokaslanu kartu vodica-teda odbornu sposobilost ak taxikar nema pri sebe, moze dat mestski policajt na mieste pokutu do 500eur-co je viac ako maju statni policajti za ine priestupky, ak nezaplati na mieste nakolko nesuhlasi s riesenim, policajt ho odstupi na spravny organ na riesenie na odbore dopravy mestskeho uradu, tam mu vsak hrozi uz pokuta az do 3500eur!!! Tieto veci riesi len mesto, nakolko mesto posudzuje a schvaluje licencie na prevadzku pravidelnej aj nepravidelnej dopravy, urcuje sidla, resp. parkovacie miesta na jeho uzemi, vodorovne statie a pod.- teda toto si aj mesto kontroluje..no je toho ovela viac..to len tak na margo tohto neodborneho clanku..len 1.vec z mnohych..

    2. 2.2

      polis

      Pokiaľ sa tá ulica volá Kopčianska tak asi je v katastri mesta Bratislava. Inak by tam neboli. A značka platí na celom svete – veď sú medzinárodné …

      Odpovedať
  3. 3

    tarasenko

    mestka policia to darmozraci tohoto statu ktori su tam kde nemaju stat ked sa neco deje tak nasadnu do auta a odejdu len ozebracuju chudobnich ludi tak jak cely tento stat ked vida auto so znackou nap, 222 tak sa mu boja dat papucu som proti tomu aby vobec neco takeho bolo

    Odpovedať
  4. 4

    Filip

    mestska policia je asi to najhorsie co mohli v tomto state vymysliet. Tam kde je nejaka bitka, tam by ste ich marne cakali..ale buzerovat ludi to im ide najlepsie. Nepochopim ako im mohli dat vselikaje pravomoci..jedine co tito debilkovia vedia je vypisat blok za pokutu..

    Odpovedať
  5. 5

    Zuzana

    dobrý deň
    môže dať mestská polícia papuču na údajne súkromnom pozemku ? Na tabuli bolo „P“ ako parkovisko a pod ňou ďalšia, na ktorej bolo zobrazené odťahové auto. Po preverení táto značka nie je oficiálna, ale kúpená cez internet. Umiestnená je už na príjazdovej ceste k reštaurácii, na ktorú si pán majiteľ reštaurácie tiež nárokuje…Môže obyčajný človek nejakým spôsobom zistiť, či je to naozaj pozemok vo vlastníctve pána majiteľa reštaurácie ?

    Odpovedať
    1. 5.1

      Anonym

      Jedine si pozriet cez katester portal ake je to cislo pozemku a podla toho zistit majitela.

      Odpovedať
      1. 5.1.1

        Zuzana

        anonym – meno majiteľa viem, len by som rada zistila, či vlastní iba budovu alebo aj okolitý pozemok

      2. Hmm

        Zuzana… Ak viete meno majiteľa , tak nie je problém pozrieť v katastri, či mu patrí aj pozemok …A na mapách si aj pozrieť presne odkiaľ pokiaľ pozemok je.

  6. 6

    pepo

    Su to debilkovia,ked ich treba tak ich neni!!!Davat pokuty a pupuce to vedia najlepsie a terorizovat,mali by ich zrusit DARMOZRACOV.Hlavne v MA!!!!!!!

    Odpovedať
    1. 6.1

      ozef

      Pepo, a aj všetci ostatní, čo máte v zuboch MsP, nehádžte všetkých do jedného vreca, ani Vám by sa to asi nepáčilo keby podľa jednej skúsenosti s Vaším kolegom niekto usúdil, že ste všetci neschopní darmožráči. A druhá vec, ak máte pocit, že ste sa nedopustili žiadneho protiprávneho konania, využite svoje zákonom dané právo odmietnuť zaplatiť pokutu a nerobte zo seba hulvátov na ulici, ušetríte tým nervy sebe aj policajtovi, ktorý za dvanásťhodinovú šichtu má už všelijakých blbcov, čo si myslia, že demokracia im dáva samé práva a žiadne povinnosti, plné zuby. V prvom rade majte na pamäti, že nikto Vás nemá dôvod buzerovať bez zákonného dôvodu a ak tam ten dôvod je, mali by ste sa k veci postaviť čelom a niesť si aj následky a nie obviňovať policajtov z Vašich vlastných chýb. Ak sa náhodou stretnete s pocitom bezprávia, vždy sú miesta, kde sa môžete odvolať úplne bez emócií a nervov a verte tomu, že ten mestský policajt, ktorý Vám ukrivdil si za to ponesie zodpovednosť. Takže dobrá rada nad zlato – v prvom rade sa nedopúšťajte priestupkov, tam to všetko začína a majte na pamäti, že akékoľvek agresívne správanie voči policajtovi situáciu len zhoršuje, takže pokoj, všetko sa dá vyriešiť ľahšie a rýchlejšie s chladnou hlavou.

      Odpovedať
  7. 7

    Jana

    ms polícia Ružomberok
    Rada by som sa s vami podelila o jeden zážitok s ms políciou. Pri nemocnici v Ružomberku je jednosmerka a zlá situácia s parkovaním. Potrebovala som súrne zaniesť výsledky do nemocnice (cca 10min) a ísť preč. Našla som voľné miesto asi 3,5 metra od prechodu. Ano viem, parkovať sa môže až 5 m, ale nazaoj nebolo kde zaparkovať a išla som len na skok. Po necelých 10 min som sa vrátila a hádajte čo. Našla som papierik aj s pozdravom, že aj majú fotku. Ok, išla som na ms políciu, kde mi príslušník vysvetloval ako je to nebezpečné a podobné bláboly a ako sa oni musia starať o statickú bezpečnosť. No nezdržala a povedala som im svoje. Po prvé, museli ma vidieť kedy som vchádzala a keby naozaj pomáhali a starali sa, upozornia ma. Na bezpečnosť som sa opýtala, či to je len keď vyberajú pokuty, lebo asi tri mesiace dozadu mi o pár ulíc ďalej ukradli skoro všetky chrómové šróby z elektrónov. Vtedy po nich nebolo ani slychu. Rovnako keď mi ukradli veci z kufra. Na toto príslušník ani necekol. Vážení, je to o ľuďoch. A ms polícia má podľa mňa ľuďom pomáhať, chrániť ich bezpečnosť a zdravie a nie iba pokutovať a buzerovať za dovoľte mi to povedať hovadiny. Toľko môj názor na ms políciu.

    Odpovedať
  8. 8

    Božena

    Možem dostat pokutu za to ked je tabula nepriehladna a neni ju vobec vidiet?

    Odpovedať
  9. 9

    M.

    Tak oficiálne je možné pokutu dostať, ale často je možnosť sa z toho priestupku vyvliecť. Potreba je ale čo najvernejšie zdokumentovať situáciu-vyfotiť z miesta priestupku, aby bolo jasne vidieť, že napriek snahe vodič nemohol zaregistrovať a rozpoznať o akú značku ide. Na mieste tak treba odmietnuť zaplatiť pokutu a vec riešiť na dopr. inšpektoriáte. Za čitateľnosť a viditeľnosť značky je zodpovedný správca cesty a na kontrolu by mala dohliadať aj polícia.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.